اخبار برگزیده

کد خبر:279586
پ
کاکایی
کارشناس صنعت خودرو تشریح کرد

۵ چالش بزرگ دستیابی به تولید و عرضه انبوه خودروهای برقی در ایران/ آیا تجربه تلخ خودروهای گازسوز تکرار خواهد شد؟

کارشناس صنعت خودرو ضمن تشریح ۵ چالش بزرگ و مهم پیش‌روی تولید و عرضه انبوه خودروهای برقی در ایران، هماهنگی همه‌جانبه بین تمامی دستگاه‌ها برای جلوگیری از تکرار تجربه تلخ خودروهای گازسوز در کشور را خواستار شد.

کارشناس صنعت خودرو ضمن تشریح ۵ چالش بزرگ و مهم پیش‌روی تولید و عرضه انبوه خودروهای برقی در ایران، هماهنگی همه‌جانبه بین تمامی دستگاه‌ها برای جلوگیری از تکرار تجربه تلخ خودروهای گازسوز در کشور را خواستار شد.

 

*** تولید خودروی برقی

 

به گزارش صنعت پرس به نقل از صنایع، خودروسازی‌های جهان سال‌های سال است که با اهداف مختلفی از جمله کاهش آلایندگی و مصرف سوخت به سمت تولید و عرضه خودروهای برقی حرکت کردند و سرمایه‌گذاری‌های زیادی را در این حوزه انجام داده‌‎اند.

در ایران نیز طی سال‌های اخیر گام‌های مختلفی برای تولید و عرضه خودروهای برقی صورت گرفت، اما هیچ‌کدام به نتیجه نرسید.

اما وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت از آغاز شروع به کار خود بر تولید و عرضه انبوه خودروهای برقی و راه‌اندازی ایستگاه‌های شارژ، تاکید و دستوراتی را نیز در این خصوص صادر کرده است.

در همین راستا، خبرنگار صنایع برای رصد و احصاء چالش‌ها و مشکلات سد راه این مهم با کارشناسان و فعالان صنعت خودرو به گفتگو نشسته است که در ادامه یکی از این گفتگوها را که با استاد دانشگاه و کارشناس صنعت خودرو انجام شده، ملاحظه خواهید نمود.

 

*** تولید و عرضه خودروی برقی؛ چالش‌ها و راهکارها

 

امیر حسن کاکایی در ابتدای این گفتگو پیرامون مهم‌ترین چالش‌های تولید و عرضه خودروهای برقی در ایران، اظهار داشت:

خودروی برقی در کشور ما یک الزام است و باید به این سمت حرکت کنیم، اما در این مسیر چالش‌هایی نیز وجود دارد.

اولین چالش، قیمت بنزین در ایران است، در کشور ما قیمت بنزین بسیار پایین و قیمت برق نیز نامتعادل و نادرست است.

لذا به دلیل نادرست بودن قیمت بنزین و برق، هر گونه بهبود تکنولوژی که قرار باشد مردم هزینه آن را به صورت مستقیم پرداخت کنند، غیر اقتصادی است؛ زیرا هر شهروند ایرانی که بنزین بیشتری مصرف کند سوبسید بیشتری دریافت کرده است.

لذا زمانی که برای یک تکنولوژی جدید هزینه بیشتری پرداخت شود، تا ده سال آینده نیز هزینه آن جبران نمی‌شود!

در نتیجه اقتصاد نامتوازن، اولین چالش تولید خودروهای برقی در ایران است و تا زمانی که اصلاح نشود، امکان ندارد عرضه خودروهای برقی در ایران نتیجه‌بخش باشد.

 

وی در ادامه، تصریح کرد:

اگر تولید خودروهای برقی در دنیا با موفقیت همراه شد به دلیل واقعی بودن قیمت حامل‌های انرژی و رقابتی بودن آن بود، اما قیمت انرژی در کشور ما با هم رقابت ندارد؛ یعنی با بنزینی که از آب ارزان‌تر است، کوچک‌ترین هزینه اضافه‌ای، برای خودرویی با تکنولوژی جدید دور ریختن پول است.

ای کاش دولت به جای اینکه تولید خودروی برقی را با خودروی‌های سواری آغاز می‌کرد، اتوبوس برقی را در اولویت می‌گذاشت.

دلیل اینکه بیش از سیصد هزار خودروی فرسوده سنگین داریم این است که اقتصاد حمل و نقل عمومی بیمار است و به اندازه کافی پول ندارند که سرمایه‌گذاری کنند و لذا با مشکل مواجه شدند؛ یعنی اگر اتوبوس برقی بیاوریم هم اقتصاد حمل و نقل را درست کردیم و هم از نظر بحث‌های انرژی و آلایندگی فردی نیاز نیست سرمایه‌گذاری کند.

 

*** تامین برق ناپاک و وابستگی به خارج!

 

این کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه دومین سطح چالش‌های ما مربوط به حوزه‌های زیرساختی است که در وهله اول مربوط به ایستگاه‌های شارژ است، بیان داشت:

ما توان تولید دستگاه شارژ را داریم ولی بودجه آن را نداریم که این یک چالش بسیار بزرگی است.

اگر از این عبور کنیم تامین برق آن نیز چالش بزرگ بعدی است.

در کشور ما کماکان در برخی از ماه‌های سال با چالش جدی تامین برق مواجه هستیم حال چطور قرار است انرژی مورد نیاز خودروهای برقی تامین شود؟

نکته دیگر در این حوزه آلودگی تولید برق است.

در دنیا زمانی که درباره خودروی برقی صحبت می‌کنند نیروگاه‌ها به شدت پیشرفت کرده و به جد به دنبال این هستند که سبد انرژی را از سوخت‌های فسیلی به سمت انرژی‌های پاک ببرند؛ در حالی که همین الآن در تهران شاخص آلودگی به شدت بالا رفته است.

یکی از علت‌های اصلی آلودگی در شهرهایی مثل تهران تولید برق از سوخت‌های ناپاک است که اوج آن زمانی است که مازوت می‌سوزانند، اینکه خودروی برقی تولید کنیم و برای تامین برق آن مازوت بیشتر بسوزانیم خودش یک بحث است و مسائل خود را دارد.

 

این استاد دانشگاه چالش بعدی را وابستگی به تامین برخی از قطعات به خارج از کشور عنوان و اظهار داشت:

فرض کنیم اقتصاد اصلاح شده باشد و بودجه نیز به اندازه کافی وجود دارد، مساله بعدی وابستگی شدید به خارج از کشور است.

باتری و موتور الکتریکی، قطعاتی است که هایتک است و کشورهای خاصی مثل چین و آمریکا روی آن سرمایه‌گذاری کردند و به این راحتی تکنولوژی ساخت آن را به کشور دیگری نمی‌دهند.

در حال حاضر کشوری مثل آلمان در تولید خودروی برقی چالش دارد و کم کم دارد در مقابل چین کوتاه می‌آید، تا این نیاز خود را از چین تامین کند، لذا همین مسئله برای ما می‌شود وابستگی ارزی که در شرایط فعلی کشور خطرناک است.

 

*** هزارتوی سرمایه‌گذاری در صنعت خودرو ایران

 

کاکایی چهارمین چالش را نیاز کشور به سرمایه‌گذاری‌های بالا دانست و ادامه داد:

برای تحقق هدف تولید و عرضه انبوه خودروهای برقی در ایران، باید سرمایه‌گذاری کنیم و کارخانه بسازیم که بودجه‌های سنگینی نیاز دارد.

شرکت رنو نیسان و فولکس واگن برای رسیدن به خودروی برقی، بالای ده میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کردند، این کشورها در ۵۰ سال گذشته هر سال بیش از پنج درصد از درآمد خود را برای تحقیق و توسعه گذاشتند، اما در کشور ما در بهترین شرایط، کمتر از دو دهم درصد درآمد خودروسازان برای تحقیق و توسعه هزینه شده است.

شرکتی مثل فولکس واگن که الآن بیش از ده میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرده است فی‌البداهه این کار را انجام نداده و روی میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری قبلی ده میلیارد پول اضافه می‌گذارد.

کل صنعت خودروی ما در ۳۰ سال گذشته تمام سرمایه‌گذاری که انجام داده به ده میلیارد دلار نرسیده و در حال حاضر در اوج چالش‌های اقتصادی هستیم.

همچنین باید به این نکته توجه کرد که اگر سرمایه‌گذار نیز سرمایه خود را در این حوزه وارد کرد، کشور ما تورم بالایی دارد و این نرخ تورم بالا باعث می‌شود سرمایه‌گذاری بلند مدت اقتصادی نباشد و تورم بالا باعث می‌شود دلالان رشد کنند.

 

*** ضرورت هماهنگی یکپارچه به تمام دستگاه‌ها

 

وی در خصوص پنجمین و آخرین چالش تولید و عرضه انبوه خودروهای برقی در ایران، بیان داشت:

اگر تمام موارد قبلی اصلاح و تامین شود، متولیان صنعت خودرو باید برنامه‌ای برای ایجاد روابط بین نهادها و شرکت‌های مختلف طرح‌ریزی کند، تا قطعه‌سازی و خودروسازی متحول شود.

در این حوزه هماهنگی کامل با وزارت نیرو و ایجاد تحول در شهرداری‌ها بسیار مهم است.

برای مثال زمانی که تولید خودروهای گازسوز را بالا بردیم، سیستم‌های تامین گاز از میزان نیاز خودروها عقب ماندند و زیان آن را خودروساز داد.

این که بگوییم خودروی برقی تولید می‌کنیم تا مردم از آن استفاده کنند نیاز به سرمایه‌گذاری وزارت نیرو و ضمانت این مهم و موارد بعدی آن دارد.

 

 

همچنین بخوانید:

اخبار و تحلیل‌های کارشناسی پیرامون انتخابات ایران و جهان

 

 

*** چشم‌انداز تولید خودروی برقی در ایران

 

به گزارش صنعت پرس، این کارشناس صنعت خودرو در پایان، تاکید کرد:

علیرغم ظاهر زیبای هدف تولید و عرضه انبوه خودروهای برقی، باید گفت کماکان در ابتدای راه هستیم و حتی می‌توانم ادعا کنم که در ابتدای راه هم نیستیم؛ زیرا همکاری‌هایی که باید شکل می‌گرفت، شکل نگرفته و توسعه این همکاری‌ها بعد از اینکه تمامی چالش‌های مذکور حل شود یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها است؛ یعنی اگر قرار باشد صنعت خودروی برقی را راه بیاندازیم، بایستی به طور کلی تحول اساسی در صنعت خودرو، رخ دهد که خیلی بعید است.

صحبت از خصوصی سازی می‌کنیم اما دولت، دولتی سازی می‌کند؛ یعنی به جای این که اکوسیستم را راه بیاندازد، خودش می‌خواهد از اول همه کاره شود و سیاست‌ها را دستوری جلو می‌برد و دستورهایی می‌دهد که آخرش خود دولت باید به وسط بیاید؛ چون هیچ کدام از اینها اقتصادی نیستند و لذا مسیر را اشتباه می‌رویم و شرایط آنطور ادعا می‌شود فراهم نیست و بیشتر در حد یک نمایش و واردات محدود خواهد بود که چالش‌های بعدی خود را نیز به همراه دارد.

 

 

انتهای پیام///

منبع
صنایع
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

16 − پنج =

کلید مقابل را فعال کنید